“Dünya Meteoroloji Günü” kutlamaları fakültemizin katkılarıyla gerçekleştirildi.

Son Güncelleme Tarihi : 29.03.2018 11:24:51

“Dünya Meteoroloji Günü" etkinliği 27 Mart 2018 Salı günü saat:14.00' de Üniversitemiz Atatürk Kültür Merkezi B Salonunda, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü ortaklığı ile kutlandı. Gerçekleştirilen etkinliğe Üniversitemiz Rektörü Sayın Prof. Dr. Mansur HARMANDAR, Fakültemiz Dekanı Sayın Celal ATEŞ, Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Sayın Davut ÖZTÜRK, Muğla Orman Bölge Müdürü Sayın Mehmet ÇELİK, Muğla İl Müftüsü Sayın Abdurrahman KOÇAK, İlimizin önde gelen kamu kurum ve kuruluşlarının görevlileri ve üniversitemiz de farklı birimlerinde görevli akademik ve idari personelin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir.

“Dünya Meteoroloji Günü" kutlamaları çerçevesinde yapılmış olan bu etkinlikte açılış konuşmasını Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Celal ATEŞ gerçekleştirmiştir. Sayın Dekanımız konuşmasında, meteoroloji kavramının tanımını yaparak, dünya sularında gerçekleştirilen denizcilik faaliyetlerinde meteorolojinin önemine değinmiştir. Sayın Dekanımız konuşmasına deniz meteorolojisinin tarihçesi ile devam etmiş ve iklim değişikliğinin özellikle bölgemizde yarattığı riske dikkat çekmiştir. Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Celal ATEŞ özellikle Akdeniz Bölgesinin iklim değişikliğine en fazla maruz kalan öncelikli bölgelerden biri olduğunu belirterek eğer gerekli önlemler alınmazsa Bölgemizde yaşayan pek çok deniz canlısının geleceğinin tehlike altına atılacağını vurgulamıştır. Sayın Dekanımız konuşmasının sonunda ülkemizin 3 tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen maalesef ülke balıkçılığının istenilen noktada olmadığını belirtmiş, bu sebeple meteorolojik verilerle ve diğer teknolojileri de kullanarak balıkçılık sektörünü geliştirerek balıkçılık üretimimizi arttırmamız gerektiğini söyleyerek, denizlerimiz ve iç su kaynaklarımızda yaşanan ekolojik sorunların çözülmesi ve balıkçılık kaynaklarının korunması ile ilgili yapılan bilimsel araştırmaların artırılması ve küresel iklim değişikliği boyutları da dikkate alınarak ülkesel bazda çalışmalar gerçekleştirilmesi gerektiğine vurgu yapmıştır.

Etkinlikte daha sonra Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Sayın Davut ÖZTÜRK söz alarak Meteoroloji Biliminin öneminden bahsetmiş, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tarihçesi ile kurumsal yapısı ve saha kabiliyetlerine değinmiştir. Sayın Müdür konuşmasında ölçüm kabiliyetleri ve çeşitliliğine değinerek özellikle son yıllarda ülkemizde yaygınlaşan otomasyon sistemlerinin faydalarına vurguda bulunmuştur.

Gerçekleştirilen kutlamalar kapsamında Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mansur HARMANDAR da bir konuşma yaparak ülkemizde Meteorolojik faaliyetlerin geçmişten günümüze kaydettiği ilerlemeye dikkat çekmiştir. Günümüzde her alanda olduğu gibi Meteoroloji alanında da Dünyanın standartlarını yakalamış hatta geçmiş olduğumuza değinerek konuşmalarını sonlandırmıştır.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Sayın Davut ÖZTÜRK Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mansur HARMANDAR’ a Üniversitemizde bu şekilde bir etkinliğin düzenlenmesine vesile olduğundan dolayı bir plaket taktim etmiştir.

Program kapsamında Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü’nden 2 mühendisin yaptıkları kısa sunumlarının ardından Üniversitemiz Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Bölümü Avcılık ABD’ndan Sayın Arş. Grv. Dr. Hasan CERİM “Meteorolojik olayların yıllar bazında farklılaşması ve bu farklılaşmanın denizel türler üzerine olan etkileri ve sonuçlarının balıkçılık açısından önemi” konulu bir sunum gerçekleştirmiştir.

Etkinlik, konuşmacıların davetlilerin sorularını cevaplanması ile tamamlanmıştır.