Ölü olarak karaya vuran Akdeniz Foku incelendi.

Son Güncelleme Tarihi : 26.04.2018 17:15:16

16. 04. 2018 tarihinde, Muğla İli Ula İlçesine bağlı Akyaka Mahallesi'nin Turnalı Köyü Akbük mevkiinde bulunan bir koya bir Akdeniz Foku (Monachus monachus)’nun ölü olarak vurmuş olduğu bilgisinin Fakültemize ulaşması ile birlikte gerekli incelemelerin yapılabilmesi adına fokun ölü bulunduğu bölgeye Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden uzman bir ekip ivedi bir şekilde intikal etmiş ve ölü fokun otopsi ve ileri tetkiklerin yapılabilmesi için foku teslim almıştır.

Uygun bir şekilde yerleşkeye getirilen Akdeniz Foku'nun ön inceleme ve otopsi işlemleri Doç. Dr. Bahadır ÖNSOY ve Prof. Dr. Halit FİLİZ tarafından yapılmıştır. Fokun ilk olarak tam boy (226 cm) ve kuyruk boyu (194 cm) gibi temel metrik ölçümleri alınarak, ölüm sebebinin anlaşılabilmesi için otopsisi gerçekleştirilmiş, organlardaki nekroz durumu ile mide ve bağırsak içerikleri incelenmiştir.

226 cm boyunda ve yaklaşık 200 kg ağırlığında olduğu saptanmış olan fokun derisinin soyulmuş olduğu görülmüş ve öleli uzun bir zaman olduğu düşünülmüştür. Fok üzerinde kesici/delici, ateşli bir silahla açılmış olan herhangi bir yara/bere izine rastlanmamış, darp izi görülmemiştir. Otopsi sonucunda, iç organlarda ileri derecede nekroz görülmüş olup, tüm organların koyu kahverengi bir renge döndüğü izlenmiştir. Midesinin boş olması nedeniyle uzun süredir beslenemediği, bağırsak içinde bulunan kalıntılarda ise ölüme sebebiyet verecek her hangi bir unsura rastlanmadığı, muhtemelen fokun bilinmeyen bir nedenden dolayı uzun süre besin alamadığı ve bunu sonucunda da açlıktan ya da zayıf düşüp hasta olması sonucu ölmüş olabileceği sonucuna varılmıştır. Daha sonra, Fokun kas dokusunun ayrışıp kemik dokusunun kalabilmesi için gömme işlemi gerçekleştirilmiştir. Ayrışma işleminin 1 sene kadar süreceği düşünülmektedir ve bu süre sonunda fok çıkarılıp, kemikleri bir araya getirilerek sergilenmesi planlanmaktadır.